Loading...
Maandag - Vrijdag 8:30 - 17:00 uur

Menu

18 oktober 2021

In de oktober editie van Archicomm is onderstaand item verschenen. 
Tekst door Lieke van Zuilekom

Een gesloten grondstoffenkringloop dankzij 100% circulaire kunststof kozijnen

De toekomst is vandaag

Duurzaamheid, circulariteit, kwaliteit en innovatie zijn hot item in de kunststof kozijnenbranche. Niet verwonderlijk, want door verantwoord om te gaan met materialen, door afvalstromen actief te scheiden en door grondstoffen opnieuw en gelijkwaardig in de keten terug te brengen, ontstaan een schonere wereld én een duurzaam en beter leefmilieu. profine, het bedrijf achter kunststof kozijnenmerk K-VISION, is zich hiervan bewust en zet zich al jaren actief in voor industriebrede recycling en circulair ondernemen. Dit heeft inmiddels geleid tot talrijke duurzame producten, processen en samenwerkingen.

Enkele jaren geleden heeft profine een Concept Circulair Ondernemen ontwikkeld, waarin duurzaam produceren en werken centraal staan. “Belangrijk onderdeel hiervan zijn onze klantafspraken”, vertelt Remco van Overdijk, technisch accountmanager bij profine Nederland. “Bijvoorbeeld zaagafval en reststukken die vrijkomen bij de kunststof kozijnproductie worden actief door ons ingezameld en verwerkt tot granulaat, dat we opnieuw als grondstof inzetten. Ditzelfde geldt voor oude kozijnen uit recycleprojecten. Bij profine wordt niets weggegooid of gedowngraded. Grondstoffen worden op een gelijkwaardig niveau opnieuw ingezet in onze productie, zonder in te boeten aan kwaliteit. Zo hebben al onze producten een functionele levensduur van 50 jaar of meer!”

Kiwa Covenant Circulair Ondernemen

In 2019 en 2020 heeft een onafhankelijke certificeringsinstantie de recyclestromen van profine nauwgezet geanalyseerd en vastgelegd, vertelt directeur Jelmer Bijlsma. “Op basis hiervan hebben wij in het voorjaar van 2020 en als allereerste systeemleverancier het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen in ontvangst mogen nemen! Een geweldige waardering én bewijsvoering voor ons bedrijfsdoel, namelijk om met K-VISION kozijnen een bijdrage te leveren aan een betere wereld. In de markt zien we een snel groeiende vraag van aannemers, opdrachtgevers én architecten om (volledig) circulair te bouwen. K-VISION sluit daar aantoonbaar bij aan.”

100% circulair
Inmiddels kan het volledige K-VISION productgamma van profine in meer of mindere mate met circulair granulaat worden vervaardigd. “Het percentage is onder andere afhankelijk van de geometrie van de profielen en de hoeveel gerecycled materiaal dat op elk moment beschikbaar is”, benadrukt Bijlsma. “Sinds kort beschikken we zelfs over een kozijn dat volledig uit gerecycled materiaal bestaat!” Met K-VISION ReFrame heeft profine een wereldprimeur in handen. De ontwikkeling van het 100% circulaire product is ontstaan in 2018, tijdens een bedrijfsbezoek met klanten aan de fabriek in Berlijn. “In onze fabriek hebben we een speciale afdeling ingericht, waar profielen worden voorzien van een revolutionaire proCoverTec kleurcoating”, vertelt Van Overdijk. “Op dat moment werden profielen behandeld met een gerecyclede kern. Met een vraag over de mogelijkheid om de volledige kozijnprofielen van gerecycled materiaal te maken, begon een interessant innovatietraject. Door te kiezen voor 100% gerecycled materiaal veranderen bijvoorbeeld samenstelling en UV-bestendigheid. Om dit te ondervangen en hoogwaardige eigenschappen zoals een hoge isolatiewaarde en lange levensduur te garanderen, hebben we de profielen rondom behandeld met proCoverTec. Dit resulteerde tevens in een luxe, matsatijnen look & feel.”

Waar in 2018 het eerste zaadje voorReFrame werd geplant, zijn inmiddels de eerste projecten met het innovatieve kozijnprofiel uitgevoerd. Startschot was de renovatie van 105 appartementen op het Osdorpplein in Amsterdam, in samenwerking met partner Schipper Kozijnen, woningcorporatie Stadgenoot en aannemer Hemubo. En ook andere aanvragen stromen binnen, zoals de renovatie van een groot flatgebouw in de wijk Wheermolen-Oost in Purmerend (137 woningen) en de nieuwbouw van 38 woningen in Amersfoort Vathorst. “Ook zijn we een samenwerking gestart met afvalverwerker GP Groot in Alkmaar”, vertelt Van Overdijk. “Aan de Boekelerdijk wordt op dit moment eennieuw kantoor gebouwd, dat volledig wordt opgetrokken met gerecyclede materialen zoals ReFrame. Oude kunststof kozijnen die door GP Groot worden ingezameld, worden bovendien door ons verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Zo wordt ook hier de kringloop gesloten.”

Rethink Award
Half juni heeft ReFrame de Rethink Award van Federatie NRK en PlasticsEurope Nederland gewonnen in de categorie Recycling, vertelt Bijlsma. “Een mooie erkenning en bevestiging dat innovaties zoals deze gezien én gewaardeerd worden. Volgens de jury is ReFrame niet alleen een fantastisch product qua technische en circulaire eigenschappen, maar ook qua esthetiek. Zowel eindgebruikers, aannemers als architecten willen het maar al te graag hebben.”

BIM productbibliotheek
Naast producten en processen heeft duurzaamheid voor profine ook betrekking op klantrelaties. “BIM is hier een fantastisch hulpmiddel voor”, aldus Bijlsma. “In samenwerking met onze klanten werken wij aan een uitgebreide BIM productbibliotheek met slim opgezette kozijnmodellen. Hierdoor kunnen architecten altijd met de juiste modellen én kozijndata ontwerpen, terwijl kozijnfabrikanten direct vanuit het model kunnen produceren. De modellen worden op dit moment uitgebreid getest en zijn op aanvraag beschikbaar.”

Vragen of een afspraak maken?
Ons team helpt u graag.